Rendang Dendeng
Resipi ini telah saya olah dan buat pembaikan dari segi bahan dan kualiti pemakanan.
Klik sini untuk resepi terkini.
Daging - 1 kilo
Bawang Besar - ½ kilo
Cili Giling (Cap puteri) - 100 gm (1 peket besar)
Minyak - 4-5 senduk
Asam Keping - 2~3 keping (mengikut kemasaman asam tersebut)
Serai - 2~3 btg
Garam
Gula
Kicapmasin manis atau lemak
Air rebusan daging
Klik sini untuk resepi terkini.
Daging - 1 kilo
Bawang Besar - ½ kilo
Cili Giling (Cap puteri) - 100 gm (1 peket besar)
Minyak - 4-5 senduk
Asam Keping - 2~3 keping (mengikut kemasaman asam tersebut)
Serai - 2~3 btg
Garam
Gula
Kicap
Air rebusan daging
Daging
1. Rebus daging sampai empuk. Simpan air daging
2. Hiris daging lawan urat (lebih kurang saiz 1”x1.5”)
3. Tumbuk sekeping-sekeping daging yang dah dihiris
4. Perap daging yang ditumbuk dengan kicap masin
5. Goreng daging tersebut
Tumis
1. Panaskan minyak, tumis bawang dan cili sehingga pecah minyak
2. masukkan serai yang dititik, asam keping, air daging
3. Masukkan daging (jangan masuk air lebihan kicap yang diperap-nanti kaler x cantik)
4. Masukkan Garam dan Gula secukup rasa
2 comments:
salaaam! datang melawat... dan tak semena² memfavouritekan page rendang dendeng ;)
yeehaaa...tengkiu tengkiu
nanti cuba buat yer, sedap taw!
Post a Comment